Τροφή για σκέψη

//Τροφή για σκέψη

Τροφή για σκέψη

“Είμαστε ότι τρώμε…, οι 5 τροφές που μας δίνουν ευεξία…, οι 5 τροφές που ενυδατώνουν το δέρμα…, το σώμα μας, μας δίνει αυτοπεποίθηση και πολλά άλλα παρόμοια έχουμε διαβάσει κατά καιρούς ανάλογα με τις μελέτες που γίνονται για τις τροφές και τις ευεργετικές τους ενέργειες και “παρενέργειες” στον οργανισμό”.


Όχι μην ξεγελιέστε δεν πρόκειται να γράψω επαναλήψεις και αναδιατυπώσεις διακεκριμένων κλινικών διατροφολόγων, άλλωστε είναι μακράν η απόσταση του γνωστικού τους αντικειμένου από το δικό μου, ή μήπως δεν είναι τόσο και κάπου υπάρχει μια ενδιαφέρουσα σύνδεση…
για να δούμε…

Πρίν από πολλά χρόνια είχα παρακολουθήσει με ενδιαφέρον το ντοκιμαντέρ ‘Supersize me‘ (2004) όπου κατηγορούσε τα fast food, και μάλιστα στην ίδια ταινία παρακολουθούσα βήμα βήμα την πορεία ενός ανθρώπου, που είχε αποφασίσει να τρέφεται αποκλειστικά με έτοιμο φαγητό γνωστής εταιρίας fast food, ώσπου εκτός από την οργανική του υγεία, διαταράχθηκε και η ψυχική του υγεία… Δεν θα κρύψω το σόκ που υπέστη τότε, νεότερη γαρ, όμως η ένταξή του σε αντικαταθλιπτική αγωγή με προβλημάτισε και έριξα τον προβολέα περισσότερο στις απολήξεις του ψυχολογικού, του κοινωνικού του και σεξουαλικού του εκφυλισμού. Θα ήταν λάθος να παραλείψω τα σημεία εξάρτησης και την αντιπαραγωγική του συμπεριφορά στον επαγγελματικό του βίο.
Εκτός όμως, από τον ήρωα του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ που έβαλε σε ρίσκο την ζωή του παραμορφώνοντας την ψυχολογία του παράλληλα με το σώμα του, θέλω να υπογραμμίσω ότι άλλοτε συνειδητά κι άλλοτε ασυνείδητα βρισκόμαστε όλοι στον ίδιο ρόλο ή αν θέλετε στην ίδια θέση. Στην ίδια καθιστή θέση να τρώμε ανεξέλεγκτα ανάλογα με το άγχος που μας καταβάλει στην εκάστοτε φάση της ζωής μας…

Υιοθετούμε διατροφικές συνήθειες με κριτήριο την ευκολία αναπαραγωγής τους, τον λιγότερο χρόνο κατανάλωσης για την προπαρασκευή τους θυσιάζοντας την δημιουργία και την φαντασία μας.

Στερούμε από τον οργανισμό μας καινούργιες γεύσεις, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την διάθεσή μας, την παραγωγή της σεροτονίνης, υπεύθυνης για τα υψηλά επίπεδα συναισθηματικής λειτουργικότητας και πάνω από όλα της ευφορίας. Και όπου ευφορία ίσον ανεβασμένη διάθεση που δίνει κίνητρο στην κοινωνικότητα, στην δημιουργία και στην ικανοποίηση.

Δεν είναι λοιπόν, από ότι προκύπτει απλό το θέμα της διατροφής καθότι δεν δίνει μόνο σωματική ενέργεια, αλλά δίνει και ψυχική ενέργεια πόσο μάλλον όταν η ψυχική ισορροπία συνδέεται άρρηκτα με ένα ολοκληρωμένο κύκλο ύπνου, με την σωστή λειτουργία του εντέρου και την ελαφρότητα ενός στομάχου που έχει τραφεί με μέτρο, με αποτέλεσμα η πέψη να αυτοματοποιείται χωρίς να επιβαρύνεται η λειτουργία της καρδιάς.

Και κάπου εδώ πρέπει να προστεθεί στην ανωτέρω λίστα η σημαντικότητα των τροφών στην σεξουαλική μας υγεία που είναι παρακλάδι της ψυχικής μας υγείας. Το σώμα μας εκκρίνει ουσίες είτε κατά την άσκηση, είτε κατά την συνουσία, η οσμή αυτών των ουσιών συνδέεται με τις τροφές που έχουμε καταναλώσει πριν από την ερωτική μας πράξη… φανταστείτε λοιπόν, η οσμή της ανάσας, του σιέλου, των σμηγματογόνων αδένων και του σώματός μας γενικότερα πόσο σημαντικά είναι για την σεξουαλικότητά μας, μιας και πρόκειται ως γνωστόν για “χημεία” και ολοκληρωτική επαφή με τις 5 αισθήσεις μας!!!

Μην αυτοτιμωρείστε λοιπόν, διαλέγοντας εύκολες ή κατώτερης ποιότητας λύσης διατροφής που δεν σας προσφέρουν τίποτα και το ουσιαστικότερο είναι οτι μειώνουν τα επίπεδα της σεξουαλικότητάς σας… διαταράσσουν τον μεταβολισμό σας… αυξάνουν το άγχος σας καθώς σας δημιουργούν ενοχές… εγκαταλείψτε οικογενειακά στερεότυπα διατροφικών συνηθειών κι εδώ κολάει το “είμαστε ότι μας έμαθαν να τρώμε οι γονείς μας”…!

Η αυτοπεποίθηση είναι επιλογή. Ξεκινά από την αυτοεκτίμηση, τον αυτοσεβασμό, την εσωτερική επικοινωνία ( ακούω τις ανάγκες του εαυτού μου ) και όλα αυτά καθρεπτίζονται σε ένα υγειές πρόσωπο κ σώμα.

Ηλέκτρα Σιαλμά

Ψυχοθεραπεύτρια

MSc Ψυχικές δ/χές-Ομαδική Θεραπεία-Ψυχοφάρμακα

Οικογενειακή Θεραπεία
Ψυχοσεξουαλική συμβουλευτική ζεύγους

By | 2018-05-29T10:43:14+00:00 May 29th, 2018|Νέα|0 Comments

About the Author:

Our tips

Leave A Comment