Τα βρώμικα προϊόντα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες.
Όλοι γνωρίζουμε ότι τα χέρια πρέπει να πλένονται με σαπούνι και νερό. Και είναι καλό να το κάνουμε αυτό πιο συχνά. Ειδικά πριν από τα γεύματα. Αλλά αν πλένουμε τα χέρια με σαπούνι και νερό, αυτό σημαίνει ότι ένα απλό ξέβγαλμα με νερό δεν τα καθιστά καθαρά. Χρειάζεται να πλύνετε τα αγγούρια, τις ντομάτες, τον άνηθο, τις πατάτες και ακόμη και τις φράουλες με σαπούνι; Και για το θέμα αυτό, μπορεί και πρέπει να πλύνετε όλα τα αγαθά που αγοράσατε στο κατάστημα πριν τα στείλετε στο ψυγείο; Μεταξύ των εμπειρογνωμόνων δεν υπάρχει συναίνεση σε αυτό. Και όμως, ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε.
Γιατί πλένουμε φρούτα και λαχανικά;
Εάν έχετε βρεθεί ποτέ σε χωριό, ξέρετε ότι δεν ασχολείται κανένας ιδιαίτερα με το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών στον κήπο. Σαν παιδιά κάναμε καλοκαίρια στο χωριό με τους παππούδες μας. Στο χωράφι καλλιεργούσαν λάχανα, αγγούρια, ντομάτες, μήλα, καρότα – ο κατάλογος μπορεί να είναι πολύ μακρύς. Και για να φύγει η βρώμα από τα καρότα του κήπου, το τινάζαμε λίγο από τη βρωμιά και το φάτε. Άντε να τα ξεπλέναμε λίγο. Αλλά αν είναι έτσι, τότε γιατί πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά στο σπίτι μας;
Αυτό είναι ενδιαφέρον:
Στην πραγματικότητα, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους είναι σημαντικό να ξεπλύνετε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά με νερό. Κατ ‘αρχάς, η βρωμιά είναι ενοχλητική στα δόντια… Αλλά το πιο σημαντικό – τα super markets δεν είναι χωριό. Τα φρούτα και τα λαχανικά που βρίσκουμε στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις προέρχονται από ψεκασμένα με φυτοφάρμακα χωράφια. Και πολλά από τα φυτοφάρμακα είναι γνωστό ότι είναι επικίνδυνα για την υγεία.
Ωστόσο, ο σημαντικότερος λόγος για το πλύσιμο των λαχανικών και φρούτων είναι η προστασία από ασθένειες. Κάθε χρόνο από τα μολυσμένα τρόφιμα αρρωσταίνουν 48 εκατομμύρια άνθρωποι. Ο σκοπός του πλυσίματος φρούτων και λαχανικών είναι να μειωθεί ο αριθμός των βακτηρίων και να μην υπάρξουν θύματα.
Οι ειδικοί λένε να πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα φάμε ή τα μαγειρέψουμε. Το γεγονός είναι ότι η αποθήκευση βρώμικων προϊόντων δημιουργεί το τέλειο υγρό περιβάλλον για βακτηριακή ανάπτυξη. Η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει ταχύτερη φθορά των φρούτων και των λαχανικών.
Πώς να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά;
Το μεγάλο ερώτημα είναι: αρκεί απλώς να ξεπλύνουμε τα φρούτα και τα λαχανικά με νερό ή πρέπει να το κάνουμε με σαπούνι; Οι γνώμες των εμπειρογνωμόνων αποκλίνουν. Το γεγονός ότι το σαπούνι ή άλλα μέσα μπορεί να παραμείνουν στα τρόφιμα τρομάζει.
Έτσι, ο καλύτερος τρόπος είναι να πλένετε τα λαχανικά και τα φρούτα με νερό, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό βουρτσάκι και μια μικρή ποσότητα μαγειρικής σόδας. Ωστόσο, πριν από αυτό πάντα να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό. Τουλάχιστον θα εξασφαλίσει ότι τα μικρόβια από τα χέρια σας δεν θα μπουν σε φρέσκο φαγητό. Όταν πλένετε χρησιμοποιείτε τρεχούμενο νερό και δυνατά βουρτσίστε τα φρούτα και τα λαχανικά με τα χέρια σας για να αφαιρέσετε τους ρύπους και τους επιφανειακούς μικροοργανισμούς. Για προϊόντα με σκληρή κρούστα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια βούρτσα λαχανικών για να καθαρίσετε την επιφάνεια.
Συμβουλές για πλύσιμο φρούτων και λαχανικών
- Μην πλένετε τα λαχανικά και τα φρούτα με ζεστό νερό. Μπορεί να επιτρέψει σε ορισμένους μικροοργανισμούς να εισέλθουν σε προϊόντα.
- Μη πλένετε τα μούρα πριν τα φάτε. Η πορώδης φύση των μούρων αυξάνει την πιθανότητα κατακράτησης υγρασίας και ανάπτυξης μούχλας.
- Ξεπλύνετε τα φρούτα κάτω από τη βρύση της κουζίνας για να αφαιρέσετε τη βρωμιά. Ωστόσο, πολλές μελέτες δείχνουν ότι η προσθήκη σόδα ψησίματος στο νερό είναι ο καλύτερος τρόπος για την αφαίρεση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.
- Για να σκοτώσετε τα βακτήρια, χρησιμοποιήστε μια βούρτσα για το πλύσιμο των τροφίμων και πετάξτε τα εξωτερικά φύλλα των φυλλωδών πράσινων λαχανικών, όπως το λάχανο και τα μαρούλια πριν από το πλύσιμο.
- Μπορείτε να γεμίσετε έναν καθαρό νεροχύτη κουζίνας με κρύο νερό και προσθέστε 4 κουταλιές της σούπας μαγειρικής σόδα. Οι εξαιρέσεις είναι μούρα ή άλλα μαλακά φρούτα και λαχανικά, τα οποία μπορεί να είναι πολύ υγρά. Πρέπει επίσης να πλυθούν, αλλά πρέπει να γίνει γρήγορα.
Τα πιο βρώμικα φρούτα και λαχανικά
Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να δώσετε προσοχή είναι τα πιο βρώμικα φρούτα και λαχανικά που κυκλοφορούν, όπως τα αναλύσαμε σε προηγούμενο άρθρο μας. Η λίστα “Dirty Dozen”, την οποία συνέταξε το Environmental Working Group. Ο κατάλογος κατατάσσει τα φρούτα και τα λαχανικά ανάλογα με το βαθμό πιθανότητας παρουσίας υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.