Είναι τελικά το φυστικοβούτυρο υγιεινό; Οι ειδικοί για τη διατροφή έχουν συζητήσει εδώ και καιρό το ερώτημα, δεδομένου του υψηλού περιεχομένου σε λιπαρά του φυστικοβούτυρου. Αλλά όταν αναλύεται το πλήρες διατροφικό προφίλ του, για πολλούς, η απάντηση είναι ναι.
“Είναι πραγματικά ένα υγιεινό φαγητό”, λέει η διάσημη διαιτολόγος Lisa Sasson, κλινική καθηγήτρια στο τμήμα διατροφής και μελέτης τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. “Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να το κρατήσετε στο ντουλάπι σας ή να το φέρετε στη δουλειά, αν σας αρέσει η γεύση”.
Ένας σημαντικός λόγος είναι ότι το φυστικοβούτυρο έχει “μια μεγάλη θρεπτική συσκευασία” με πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και πολλά μέταλλα και βιταμίνες, λέει ο Dr.Walter Willett, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στο Harvard T.H. Chan School of Public Health και της Ιατρικής στη Ιατρική Σχολή του Harvard. Δύο κουταλιές της σούπας έχουν περίπου 7 γραμμάρια πρωτεΐνης, 16 γραμμάρια λίπους και 2 γραμμάρια ινών. Χάρη σε αυτά τα τρία στοιχεία, “είναι πολύ ικανοποιητικό”, λέει η Sasson.
Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε για το φυστικοβούτυρο.
Είναι το φυστικοβούτυρο ένα «καλό» λίπος;
Το υψηλό ποσοστό λίπους του φυστικοβούτυρου είναι αυτό που έδωσε την εξάπλωση ως φήμη ότι είναι ανθυγιεινή, λέει ο Willett. Ωστόσο, οι ερευνητές και οι ειδικοί διακρίνουν τώρα μεταξύ των διαφόρων τύπων λιπών και το φυστικοβούτυρο είναι ένα πρωταρχικό παράδειγμα ενός “περισσότερο υγιούς ακόρεστου λίπους”, εξηγεί ο Willett. Η κατανάλωση περισσότερων από αυτό το είδος λίπους “θα μειώσει τη χοληστερόλη στο αίμα και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων”, λέει, “ειδικά αν αυτό αντικαθιστά το βούτυρο ή τα επεξεργασμένα κρέατα”.
Αν δεν σας αρέσει η γεύση των φιστικιών (ή αν είστε αλλεργικοί σε αυτά), άλλα καρύδια και σπόροι βουτύρου αφθονούν, από το βούτυρο αμυγδάλου έως το κάσιους σε βούτυρο σπόρων ηλίανθου. “Τα έβαλα όλα στην υγιή κατηγορία”, λέει ο Willett.
Ποιο είναι το πιο υγιεινό είδος φυστικοβούτυρου που αγοράζετε;
Δεν είναι όλα τα βούτυρα φυστικιών εξίσου καλά για σας. Τα πιο υγιεινά είδη περιέχουν μόνο ένα ή δύο συστατικά: φιστίκια και αλάτι (αλλά όχι πάρα πολύ). Το φυστικοβούτυρο είναι συχνά μια ύπουλη πηγή προστιθέμενης ζάχαρης, οπότε βεβαιωθείτε ότι δεν αναφέρεται στα συστατικά. Και τσεκάρετε τις ετικέτες διατροφής και αποφύγετε τα φυστικοβούτυρα που έχουν υδρογονωμένα έλαια, τα οποία είναι ανθυγιεινά λίπη που προστίθενται για να διατηρήσουν το φυστικοβούτυρο να διαχωριστεί ή να πάει άσχημα γρήγορα, λέει ο Sasson.
Και παραλείψτε βάζα με την ένδειξη “χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά”, λέει ο Sasson. Αυτά είναι παραπλανητικά, δεδομένου ότι περιέχουν συχνά την ίδια ποσότητα θερμίδων και περισσότερη ζάχαρη. Αν και τα φυσικά βούτυρα φυστικιών μπορεί να απαιτούν μικρή ανάδευση χωρίς τους πρόσθετους γαλακτωματοποιητές και μπορεί να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τις εκδόσεις με υδρογονωμένο λάδι, αυτά σε ένα δροσερό, σκοτεινό θάλαμο ή στο ψυγείο για να τα κρατήσουν περισσότερο, λέει ο Sasson.
Πόσο φυστικοβούτυρο πρέπει να φάτε;
Μια τυπική μερίδα φυστικοβούτυρου είναι μόλις δύο κουταλιές της σούπας. Δύο κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο έχουν περίπου 200 θερμίδες, οπότε είναι καλύτερο να κολλήσετε σε ένα τεμάχιο με δύο κουταλιές για ένα γεύμα σαν ένα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο και μερικά κουταλάκια του γλυκού σε μια κουταλιά για ένα σνακ, λέει ο Sasson.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να φάει το φυστικοβούτυρο;
“Πολύ λίγα τρόφιμα είναι τόσο ευπροσάρμοστα”, λέει η Sasson: βάζουμε το φυστικοβούτυρο σε μήλα, σε ψητά προϊόντα, σε ένα σάντουιτς ή το χρησιμοποιούμε σαν μια βουτιά για μπανάνες ή άλλα φρούτα. Η Sasson λέει ότι προτιμά το φυστικοβούτυρο απλά να απλώνεται σε ολόκληρα δημητριακά ολικής άλεσης ή ολόκληρα κράκερ σίτου, ενώ ο αγαπημένος τρόπος για να το απολαύσετε ο Willett είναι με μπαστούνια καρότου.
Στο PURE θα βρείτε αποκλειστικά Ελληνικά και κορυφαίας ποιότητας βούτυρα καρπών από αγαπημένους συνεργάτες. Την Kiss the Earth από την Χίο και την Nutlers από τον Βόλο. Σας περιμένουμε να τα δοκιμάσετε!