
Στην τελευταία έκθεση σχετικά με τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, το Environmental Working Group αναφέρει ότι το 70% των συμβατικά καλλιεργούμενων φρούτων και λαχανικών περιέχει έως και 230 διαφορετικά φυτοφάρμακα ή προϊόντα διάσπασης.
Η ανάλυση, βασισμένη σε δείγματα προϊόντων που ελέγχθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι οι φράουλες και το σπανάκι περιείχαν τις μεγαλύτερες ποσότητες υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. Ένα δείγμα φραουλών, για παράδειγμα, δοκιμάστηκε θετικά για 20 διαφορετικά φυτοφάρμακα και το σπανάκι περιείχε σχεδόν το διπλάσιο από το κατάλοιπο φυτοφαρμάκων κατά βάρος από οποιοδήποτε άλλο φρούτο ή λαχανικό.
Οι δύο τύποι προϊόντων ξεπέρασαν την κατάταξη των 12 φρούτων και λαχανικών με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων – τη λεγόμενη “Dirty Dozen”. Μετά τις φράουλες και το σπανάκι έρχονται νεκταρίνια, μήλα, σταφύλια, ροδάκινα, κεράσια, αχλάδια, σέλινο, πατάτες και γλυκές πιπεριές. Περισσότερο από το 98% των ροδάκινων, των κερασιών και των μήλων περιείχαν τουλάχιστον ένα παρασιτοκτόνο.
Ο φετινός κατάλογος σχεδόν αντικατοπτρίζει τον τελευταίο χρόνο, υποδηλώνοντας ότι ελάχιστα έχουν αλλάξει στον τρόπο με τον οποίο καλλιεργούνται αυτές οι καλλιέργειες. (Η ανάλυση αφορούσε μόνο προϊόντα που δεν καλλιεργήθηκαν οργανικά).
Πόσο επικίνδυνη είναι η έκθεση στις χημικές ουσίες; Δεδομένου ότι οι ομοσπονδιακοί νόμοι το 1996 έδωσαν εντολή στην Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) να μελετήσει και να ρυθμίσει τη χρήση φυτοφαρμάκων για τις δυνατότητές της να βλάψει την ανθρώπινη υγεία, πολλές τοξικές χημικές ουσίες έχουν αφαιρεθεί από την καλλιέργεια. Ωστόσο, οι μελέτες συνεχίζουν να εντοπίζουν τα πιθανά αποτελέσματα της έκθεσης στα παρασιτοκτόνα που χρησιμοποιούνται ακόμη. Μια πρόσφατη μελέτη, για παράδειγμα, έδειξε μια πιθανή σχέση μεταξύ της έκθεσης σε παρασιτοκτόνα στην παραγωγή και της χαμηλότερης γονιμότητας.
Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για τη σταθεροποίηση της σχέσης ανάμεσα στις τρέχουσες εκθέσεις φυτοφαρμάκων από την παραγωγή και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία. Εντωμεταξύ, οι ερευνητές λένε ότι τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν γενικά λιγότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την έκθεση τους μπορούν επίσης να επικεντρωθούν σε φρούτα και λαχανικά που τείνουν να περιέχουν λιγότερα φυτοφάρμακα. Εδώ είναι ο κατάλογος των EWG για τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι χαμηλότερα στα υπολείμματα φυτοφαρμάκων – το λεγόμενο Clean 15:
- Αβοκάντο
- Γλυκο καλαμποκι
- Ανανάδες
- Λάχανο
- Κρεμμύδια
- Κατεψυγμένα γλυκά μπιζέλια
- Παπάγια
- Σπαράγγι
- Μάνγκο
- Μελιτζάνες
- Πεπόνια
- Kiwis
- Κουνουπίδι
- Μπρόκολο